top of page

VRAGEN OVER BABYGEBAREN

Meest gestelde vragen over baby-en kindergebaren

Vanaf welke leeftijd kan ik starten? 

Het goede nieuws is, je kan op elk moment starten met baby- en kindergebaren. Rond de 6 maanden maakt je kindje een aantal belangrijke ontwikkelingen door die het mogelijk maken voor je kindje om de gebaren aan woorden te koppelen. Ook ontwikkeld de grove motoriek zich verder waardoor je kindje in staat gaat zijn gebaren te maken. Voor spraak is de fijne motoriek nodig die zich vaak pas rond de 18 maanden ontwikkeld. Wil je eerder starten dan kan dat zeker, het kan je al enorm helpen om de gebaren eigen te maken en routine te vinden in het gebruiken van de gebaren. Later starten kan ook en dan zie je vaak dat kindjes wat eerder de gebaren oppakken. 

Mijn kindje is 1 jaar, ben ik te laat om te starten? 

Het is nooit te laat om te starten met babygebaren. Als je begint op het moment dat je kindje 1 jaar of ouder is zal je zien dat je kindje de gebaren al heel snel zal oppakken. Je kan de eerste paar woordjes vaak wel verwachten rond de leeftijd van 1 jaar maar het kost daarna nog behoorlijk wat tijd voor kinderen om meer woorden te gaan spreken, plus de uitspraak van jonge kinderen is lang niet altijd even duidelijk. Gebaren kunnen dan nog enorm fijn zijn bij het beter begrijpen van je kindje. Heel handig ook om de gebaren te gebruiken bij moeilijkere begrippen, synoniemen of emoties. Door een beeld toe te voegen aan gesproken taal is het voor kinderen veel makkelijker te begrijpen wat we precies bedoelen. 

Wij voeden onze baby tweetalig op, kan ik dan gebaren gebruiken?

Dat kan zeker. Het gebruiken van gebaren is dan juist een mooie toevoeging omdat de gebaren de brug tussen de twee talen vormt. Je gebruikt dan het zelfde gebaar voor bijvoorbeeld het Engelse woord voor kat en het Nederlandse woord. Je kindje gaat dan al snel opmerken dat het woord anders is maar het beeld (het gebaar) wat erbij hoort het zelfde. En zo kunnen ze dat als één pakket opslaan. 

FAQ: FAQ
bottom of page