top of page

DE VOORDELEN

Gebaren met je baby is niet alleen heel erg leuk om te doen, het heeft ook ongelofelijk veel voordelen. Waarbij één van de belangrijkste het emotionele voordeel. Al op een jonge leeftijd voelt je kind zich begrepen en gehoord. 

Wat kan gebaren voor baby's jouw brengen? 

Elkaar begrijpen

Je krijgt een kijkje in de wereld van je kind en leert elkaar in een vroeg stadium beter begrijpen. Door het gebruik van baby gebaren ga je automatisch rustiger praten, je praat met volledige aandacht en dit voelen kinderen.

Minder frustratie 

Kinderen kunnen zich door middel van gebaren beter uiten, dit scheelt frustratie en jij als ouder kan daardoor beter inspelen op de behoefte. Dit heeft een positief effect op het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van je kind. 

Sterke relatie 

Jij als ouder laat zien dat je het belangrijk vind dat jullie elkaar begrijpen en dat je naar je kind luistert. Je hebt eerder door wat je kind nodig heeft, waar ze pijn hebben of bang voor zijn. Dit helpt met het opbouwen van vertrouwen. 

Het gebaar voor speen

Andere voordelen

Gebarentaal helpt kinderen om al vroeg te communiceren over hun behoefte of bijvoorbeeld wanneer ze pijn hebben. Maar voor ouders nog leuker kinderen kunnen aangeven waar ze interesse in hebben. Vanaf 6 maanden kunnen kinderen starten met gebaren terwijl de spraak zich pas ontwikkeld rond de 12 tot 18 maanden. Omdat je baby zich al vroeg kan uiten groeit ook het zelfvertrouwen en de eigenwaarde, je baby voelt zich begrepen en gehoord, minder driftbuien dus. 

Maar als mijn kindje nou al snel begint met praten, heeft het dan wel nut? Ja zeker! Als kinderen beginnen met praten kennen ze niet direct de hele van Dale uit hun hoofd, laat staan dat de uitspraak direct duidelijk is. Gebaren ondersteunen nog lange tijd het praten. Een gebaar helpt jou om je kind direct te begrijpen wat weer wat frustratie kan schelen. 

Wil je, je kind tweetalig opvoeden? Ook dan is het gebruik van gebaren erg fijn. Het vormt namelijk de brug tussen de twee talen. Let op dat landen verschillende gebaren hanteren, dus kies 1 gebarentaal en gebruik de gebaren tijdens het spreken van beide gesproken talen. 

Op de lange termijn zie je ook voordelen, het bevordert de spraakontwikkeling, gebarende kinderen beginnen eerder met praten en hebben een grotere woordenschat dan kinderen die niet hebben leren gebaren. Uit een onderzoek van het Amerikaanse National Instituut voor Gezondheid blijkt dat als kinderen op jonge leeftijd leren gebaren zij op hun vierde een duidelijke taalkundige en cognitieve voorsprong hebben ten opzichte van kinderen die geen gebarentaal leren. ​

Gebaren leren

ERVARINGEN VAN ANDERE OUDERS

Claudia 

"Ik vind het echt ontzettend leuk! We gebruiken de gebaren, melk, klaar, dankjewel, papa en mama nu vooral en ik merk nu dat hij het gebaar melk echt begrijpt en soms zelfs al nadoet! Ik vind het een mooie set en erg duidelijk mijn vriend ook. Hij was in het begin een beetje sceptisch maar nu hij ziet hoe onze zoon bijvoorbeeld op het gevaar melk begint te reageren is hij ook laaiend enthousiast!"
bottom of page